Piersi kurczaka cajun

       Przyprawa cajun w jakiej zamarynowałam piersi z kurczaka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zawiera dość sporo składników, ale podejrzewam, że w każdej kuchni są one "na wyposażeniu";) Kurczak cajun powinien przypaść do gustu miłośnikom pikantnych potraw. Ja na pewno zrobię go jeszcze nie raz.


SKŁADNIKI

łyżka soli
2 łyżki ostrej papryki
2 łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżeczki pieprzu białego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego czosnku
4 liście laurowe połamane na małe kawałki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki cukru trzcinowego
+
4 łyżki oleju
piersi z kurczaka 

WYKONANIE

  1. Wszystkie przyprawy i zioła mieszamy razem (ta ilość mieszanki starcza na kilkukrotne użycie). 
  2. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski, polewamy olejem i posypujemy przyprawą cajun. Całość przykrywamy folią i ostawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy kurczaka w folii przez ok 30 min w temp. 180stopni. 

Kurczak cajun podany z placuszkami ryżowymi i marchewką z curry i dynią. 

Komentarze

Popularne posty